Populära pluggar

31 augusti, 2012

En evig fråga som alltid ställs till personer som intervjuas i olika musiktekniktidningar (som Studio, Musikermagasinet, Computer Music, Electronic Musician, Mixmag osv) är vad hen har för favoritpluggar i sin dator. Här kommer en liten sammanställning över minsta gemensamma nämnare, det vill säga de pluggar de flesta har svarat att de använder väldigt ofta. Lite som en plugin-ABC.

 • Waves
  Arméknivarnas armékniv. Pluginbank bestående av allt från enkla EQs och mastringslimiters till noggrant klonade gamla vintagekompressorer från API och Neve samt olika reverb. Mycket välanvänt och antagligen den serie pluggar som närapå är ett måste i professionell musikproduktion/ljudbearbetning.
  www.waves.com »
 • SoundToys
  I serien som både låter och ser vintage ut, ingår det plugins för distortion, delay, phaser och filter. Många nämner framförallt distpluggen Decapitator som en favorit.
  www.soundtoys.com »
 • Sonalksis
  Kompressor, gate, filter och strip. Oftast är det gaten SV-719 som får ett omnämnande.
  www.sonalksis.com »
 • SPL
  Tyska SPL gör en serie pluggar, däribland Transient Designer som både finns i pluggformat och i fysisk tappning. Den brukar få ett omnämnande av många mixare som användbar för att dra fram eller få bort transienter i trumkanaler.
  www.spl.info »
 • Native Instruments
  Gör så många pluggar att det är svårt att få överblick över dem. Men de som brukar nämnas är Kontakt (sampler), Guitar Rig (gitarrförstärkarsimulator) och Massive (synt).
  www.native-instruments.com »
 • Lennar Digital
  Sylenth heter den synt som väldigt många EDM-producenter (Electronic Dance Music) säger att använder för klassiska trancepads och liknande. Har dock inte uppdaterats mer än någon buggfix sedan 2008.
  www.lennardigital.com »

Om du tycker det saknas pluggar i den här listan så kommentera, det här är ingen lista skriven i sten!