Publicera och få ut din egen musik i världen

Det finns flera tjänster på nätet för att få ut sin egen musik till en större publik. Dels finns en uppsjö gratistjänster där Soundcloud och Youtube nog lyser starkast och klassiker som MySpace  nästan helt har fasats ut.

TIPS: Läs gärna vår egna guide i vad du kan tänka på och vad det kostar att publicera egen musik till butiker- och streamingtjänster som iTunes och Spotify med flera.

Men det finns också flera alternativ för att få ut sin musik på ännu större plattformar som Spotify, iTunes och Amazon. Denna typ av tjänst kallas för “aggregator” och innebär att du lägger upp din musik själv (mot en avgift) genom deras system som i sin tur pushar ut musiken till de olika tjänsterna. Konkret så är de alltså distributör av din musik. Man bör dock se till att läsa avtalen vad som gäller när man laddar upp sin musik genom en digital distributör, och ett starkt tips är att kolla upp företaget/tjänsten för att se vad andra har att säga.

Kommentarer

16 kommentarer till Publicera och få ut din egen musik i världen

 1. KIIS MUSIC skrev:

  http://www.kiismusic.com Free Digital Music Distribution Upload your music to Spotify, iTunes, Deezer, Rdio and more for FREE. Your music will be out in 2 weeks

  • musikproducent.se skrev:

   Notera att denna tjänst, precis som Spotmeup – inte ger dig som upphovsman ersättning alls för din publicerade musik, och att det därför de kan låta själva uppladdningen vara gratis.

 2. Olle H skrev:

  Ifall någon skulle läsa den här listan forfarande så skulle jag bara villa lägga till RouteNote. Har själv lagt upp med dem, helt gratis, och tjänat över 8000 kr än sålänge (Började lägga upp låtar i februari). De tar dock 15% av det man tjänar, men efterssom det inte kostar något har man inget att förlora!!

  • musikproducent.se skrev:

   Hej Olle, tack för tipset, vi lägger in i listan!

 3. Thor-Leif Lundberg skrev:

  Vi har använt Distrosong som är en svensk aggregator. Har varit väldigt snabba att ladda upp till Spotify osv. De har olika prisnivåer beroende på hur många stremingtjänster man vill vara på.
  Tar en kostnad vid varje release, men allt utom 25:- per kvartal betalas ut till upphovsrätthavaren. Om man inte spelar ihop 25:- under ett kvartal bjuder de på mellanskillnaden.

  • musikproducent.se skrev:

   Bra tips, dem ska vi kolla upp och lägga in! Tack Thor-Leif 🙂

 4. Henri K skrev:

  Det finns en aggregator som hjälper västlänska artister till den kinesiska marknaden också. http://www.musicinfo.io har kontrakt med streamingplatformarna i öst och man betalar en engångsavgift för att själv få ladda upp så mycket musik musik som man vill och nån enstaka musikvideo. Marknaden verkar vara hyffsat stor och man får visserligen tillbaks 0,29€ / 1000 uppspelningar. Svårigheten med kina har varit det att de har förbjudit google, youtube och andra väslndska sosiala medier, men intresset för väst verkar finnas.

  • musikproducent.se skrev:

   Bra tips! Tack Henrik, vi kollar upp detta!

 5. Emil skrev:

  amuse.io verkar ok?

 6. stefan möller skrev:

  Hej! Tänker inom kort starta upp ett eget litet musikföretag för musikproduktion, tillhandahålla egen skriven musik i olika former för olika ändamål samt erbjuda samarbete med andra. Vad kan man ta betalt för en produktion och i vilka former som ny i branchen? Finns det några “standardtariffer” eller är det förhandling som gäller
  Tänker samarbeta med aggregatorer för att dels marknadsföra företaget och dels erbjuda musik rent nöje. Har lite frågor kring det; Kan man jobba med flera aggregatorer samtidigt? Hur funkar det med moms och beskattning? Hur funkar det med min upphovsrätt? Tänkte även starta ett eget förlag/skivbolag men i väntan på det lägga ut musik som privatperson. Hur väl klarar jag mig som privatperson versus i egenskap som egen företagare..hur mycket ställer jag min upphovsrätt på spel? Är det helt och hållet smartast att vänta tills jag har ett eget förlag eller klarar jag mig “rätt bra ändå”?

 7. erik skrev:

  kan man få ut den på Spotify isf hur?

 8. Krille skrev:

  Det är bara Amuse som håller måttet idag. Tunecore, Cdbaby, Distrokid, är ren ripoff. Hederliga företag tar inte en del av din royalty. Att de flesta av företagen är Amerikanska gör det inte bättre. Dom har dålig support, och är ofta omoderna i sin hantering av pengar, och sedan kan ni även funderar över om det är ok av storbolag som har de flesta stora skivbolagen som delägare, ta en del av era pengar, utan att ni ens är signade. Hela musikbranschen är så rutten och fortfarande extremt dåligt reglerad, och kreativa människor blir hela tiden bara överkörda av folk som inte ens borde jobba med musik eller i musikbranschen. Välj Amuse, det finns faktiskt ingen som är bättre. Dagens musikstreamingsföretag är bara parasiter, skapade av tveksamma entreprenörer, som har hittat en snabb väg till att bli vidrigt rika snabbt med lobbying och psykologi, och som vanligt på andra kreatörers bekostnad. Affärsmodellen går inte ens ihop.
  Musiken måste få tillbaka sitt värde, och den måste nog tillbaka till att köpas på riktigt, och kanske så måste alla som streamar, faktiskt prenumerera på låten, och då betala en fast månadskostnad för den låten. Det är inte alls ok med hur det är nu. Men ingen gör ett skit för att ändra det skeva. Man bara accepterar det som normalt.
  När ska vi ta kontrollen över och styra vår egen bransch?

 9. Magnus skrev:

  Skit I Spotify. Jag bryr mig inte om att det är en svensk som ligger bakom. Det är ett skitföretag, och landsmannen tar era pengar tillsammans med de stora skivbolagen, som är delägare, och med hjälp av alla riskkapitalister som hela tiden skjuter till mer pengar till en affärsmodell som inte ens kan överleva av sig själv. Du behöver miljoner spelningar av din låt för att det ens ska bli pengar värda att prata om. Varför gör ni så mot er själva?
  Allt hårt arbete och investeringarna i utrustning och mjukvara kommer aldrig att betalas tillbaka med att lägga upp din musik på någon streaming service. Du skjuter dig i foten.

 10. Fredrik skrev:

  Om listan har relevans ännu så kan jag lägga till FanRaizd. Dom är väldigt snabba med releaser, fått ut saker till Spotify på 2 dagar ibland. Kostar 36 Euro dock men bra support. Svenskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


16 − 9 =