Utbildningar inom musikproduktion och ljudteknik

Funderar du på att slipa dina skills och gå en utbildning i musikproduktion eller låtskrivande? Det finns otroligt många vägar och utbildning kan vara en perfekt start eller fortsättning på ett intresse eller ett sätt att få in en fot i branschen.

Här har vi försökt samla ihop alla Sveriges seriösa folkhögskole- och universitetsutbildningar samt några fristående företag/institutioner som ger kurser i musikproduktion. Själva utbildningarna skiljer sig lite åt och fokus skiftar mellan produktion av musik och låtskrivande. Några av dem ger sig också in på ljudteknik och mixning samt ibland även på företagandet bakom och “entreprenörskap” i musikbranschen. Ett tips är att läsa på ordentligt om du vill plugga musikproduktion så att du går en utbildning som ger dig vad du är ute efter. Det här kan vara en bra start! Ett par av dem är avgiftsbelagda och kostar upp till 40 000 kr per termin, men flera är gratis. De flesta är studiemedelsberättigande, det vill säga du kan få CSN-stöd när du studerar.

Klassrum

Klassrum från Dubspot i New York

Det finns garanterat många fler utbildningar som inte nämns här men som borde finnas i listan. Om du vet en utbildning/kurs som borde finnas med på den här listan eller har andra tips, skriv gärna en kommentar här under eller maila info@musikproducent.se.

Kommentarer

9 kommentarer till Utbildningar inom musikproduktion och ljudteknik

 1. Hej.

  Vill bara tipsa om den äldsta utbildningen på folkhögskola i Sverige, Svefis ljudteknikerutbildning. Gå gärna in och kika. Vi har hållit på i över 20 år.

  Sen är det så att de som går i Piteå numera inte blir anställda av SR/SVT, de har anställningsstopp och mer och mer frilansare, vilket de flesta blir.

  Mvh Rickard

 2. Ivan skrev:

  utbildningen som AP Academy borde rekommenderas.
  hemsidan är http://www.apacademy.se

 3. Jens skrev:

  Hej,
  Om man letar kortare kurser så kan jag rekommendera http://www.kurser.se
  Där finns massa kurser inom musikproduktion.

 4. Andreas skrev:

  Linnéuniversitetets utbildning, musikproduktionsprogrammet, är sedan 2012 en treårig konstnärlig kandidatutbildning om 180hp. Den tvååriga utbildningen finns inte längre. Den infon borde uppdateras! Kolla här http://lnu.se/utbildning/program/KGMUK

 5. Arvid skrev:

  Finns ett företag i Jönköping som kommer hålla i utbildningar. Kolla in http://www.an-musicpro.se. Den borde finnas med i listan.

 6. Calle skrev:

  Missa inte Studio Blue!
  Mycket seriös utbildning med stort fokus på kvalitet och proffessionalism.
  Kolla här http://www.studioblue.se.
  Har dessutom den grymmaste och mest välljudande studion jag någonsin sett.

  Ligger i Enskede, Stockholm.

 7. Gustav skrev:

  Notera att musikproduktionsprogrammet på Linnéuniversitetet. Kurslokaler och musikstudios finns bara i Växjö och inte i Oskarshamn som tidigare.

 8. Samuel skrev:

  Lägg gärna till den 3-åriga vid Högskolan Dalarna i Falun. Grym utbildning som funnits 10+ år.

 9. John skrev:

  Kan tipsa om Starlab Studios i Gröndal, Stockholm. Man kan få one-on-one utbildning med deras låtskrivare, producenter och ljudtekniker som också kan hjälpa med allt när det kommer till professionellt ljud.

  De kan ge lektioner i studioteknik, musikprogram, produktion, teori och låtskriveri, sång, gitarr, keyboard m.m.

  http://www.starlab.se

  https://www.youtube.com/watch?v=B3AI2ofSjVo

  Email: studios@starlab.se / Telefon: 08-645 70 70

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


nitton + 15 =