Utbildningar inom musikproduktion och ljudteknik

Funderar du på att slipa dina skills och gå en utbildning i musikproduktion eller låtskrivande? Det finns otroligt många vägar och utbildning kan vara en perfekt start eller fortsättning på ett intresse eller ett sätt att få in en fot i branschen.

Här har vi försökt samla ihop alla Sveriges seriösa folkhögskole- och universitetsutbildningar samt några fristående företag/institutioner som ger kurser i musikproduktion. Själva utbildningarna skiljer sig lite åt och fokus skiftar mellan produktion av musik och låtskrivande. Några av dem ger sig också in på ljudteknik och mixning samt ibland även på företagandet bakom och ”entreprenörskap” i musikbranschen. Ett tips är att läsa på ordentligt om du vill plugga musikproduktion så att du går en utbildning som ger dig vad du är ute efter. Det här kan vara en bra start! Ett par av dem är avgiftsbelagda och kostar upp till 40 000 kr per termin, men flera är gratis. De flesta är studiemedelsberättigande, det vill säga du kan få CSN-stöd när du studerar.

Klassrum

Klassrum från Dubspot i New York

Det finns garanterat många fler utbildningar som inte nämns här men som borde finnas i listan. Om du vet en utbildning/kurs som borde finnas med på den här listan eller har andra tips, skriv gärna en kommentar här under eller maila info@musikproducent.se.