Inspelningsteknik: MS eller mid-side

3 december, 2013

Det finns många olika sätt att spela in en akustisk ljudkälla i stereo. Allt från det så kallade “franska huvudet” till olika former av distans/närmickning, AB, XY osv. Det finns dock en teknik som är snäppet vassare än de andra, eftersom den inspelade signalen i efterhand kan varieras i stereobredd. Den heter MS (står för mid-side) och kort förklarat så spelar man in det som är i mitten med en mikrofon och det som ska till sidorna med en annan. Universal Audio har gjort en fin guide (på engelska dock) i hur man sätter upp en sådan konfiguration och hur, varför osv. Klart läsvärd.

Läs hela guiden här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


sjutton − 9 =