Spotify har delat ut 1 miljard dollar i royalties och firar med offentlig statistik

4 december, 2013

Det har diskuterats oavbrutet sedan Spotify lanserades, och många artister och låtskrivare har gått ut och varit upprörda över vad de upplever som mycket låg ersättning. Bland dem kan nämnas Magnus Uggla, men inte minst Thom Yorke som nästan utnämnt sig själv till Spotifys nemesis med citat som – ”’I feel like as musicians we need to fight the Spotify thing”.

Spotify har tidigare svarat med relativt kompakt tystnad och hänvisat till skivbolagen. Men nu har de nått en milstolpe och delat ut totalt 1 miljard dollar sedan starten, varav hälften under 2013. För att fira detta lyfter de bladet från munnen och har skapat en sida där de med hjälp av statistik och riktiga artistexempel ”avslöjar” royaltymodellen. Hela sidan är riktad mot USA där Spotify inte har något större grepp om marknaden än, och Sverigelanseringen används som exempel i flera fall. Till exempel har piratnedladdning av musik i Sverige halverats bland 18-29-åringar.

Läs rubbet på: http://www.spotifyartists.com/spotify-explained/