Försöker YouTube blåsa små skivbolag?

5 juni, 2014

YouTubes så kallade Spotifydödare är på gång att lanseras och med major-bolagen med på tåget, återstår bara de små och oberoende skivbolagen. Avtal har nu börjat skickas ut, men alla är inte glada över detta, kontrakten innehåller enligt intresseorganisationen Svenska Oberoende Musikproducenter (SOM) mycket låga ersättningar. Dessutom riskerar den som inte skriver på, även att få sina videos borttagna från YouTube, förutom att inte ha sin musik i den nya tjänsten.

I synnerhet små skivbolag och/eller artister som själva ger ut sin musik blir förlorarna eftersom de är för små för att ta strid mot jätten, enligt Anders Engström, ordförande i SOM, som går så långt som att kalla det för mobbing. Därför har de nu, tillsammans med The Worldwide independent network som representerar små skivbolag i världen, vänt sig till EU-Kommissionen för att få hjälp att förhandla med YouTube och försöka reglera ersättningarna.

Kulturnyheterna i SVT gjorde ett inslag om detta som kan ses här, från 0:06 till 01:54 i programmet. På SOMs hemsida kan man också läsa mer om konflikten med YouTube. Och slutligen kan man också läsa ett reportage om själva YouTube-tjänsten i New York Post.

Uppdaterat 23 juni: Här är en Youtube-video som lite vinklat beskriver konflikten.