Nylanserad låtskrivar­topplista

7 december, 2015

Musikförläggarna är branschorganisationen för svenska musikförlag som bland annat delar ut det prestigefyllda ”Musikförläggarnas pris” varje år till svenska låtskrivare för sina låtar. I år vann till exempel Max Martin Och Johan ”Shellback” Schuster för Årets låt och Tove Lo för ”Årets mest spelade låt”. Priset instiftades 2003 för att ge upphovsmännen bakom framgångsrik musik den uppmärksamhet de förtjänar, då tjänster som Spotify, Itunes och Tidal har valt att inte publicera vem som skrivit musiken i deras appar och program. Även de andra musikpriserna som Grammis, P3 Guld m.fl. sätter artisterna som framför musiken i fokus.

Senast för någon månad sedan klagade Musikförläggarna på P3 Guld för att bland annat ”Årets Låt” inte anger vem som skrivit låten utan endast artisten som framför den. På Facebook skrev de ”Borde inte låtskrivarna få ta del av priset i kategorin ”Årets låt” på P3 Guld? Vi tycker det. Åtminstone anges.”

Nu har de gjort slag i saken och på egen hand inrättat en topplista där alla upphovsmän, skivbolag och förlag finns angivna per låt. Toppen tycker vi här på Musikproducent!

Läs mer här:

DN – Låtskrivare får kredd i ny topplista

Musikindustrin – Topp 100 singel