10 hemliga knep för att bli en bättre musikproducent

10 juni, 2016

Det finns (tyvärr och kanske som tur är) inga mirakelmetoder för att lyckas med en produktion. Ibland räcker det med bra mode i studion och lite tur, men oftast krävs det en insats för att få produktionen att låta så grymt som man vill att den ska.

Här är tio tips som alla producenter kan ha nytta av.

 

 1. Ifrågasätt allt. ALLT.

  Varje val du gör i produktionen är viktigt. Behövs verkligen det där ljudet? Mer reverb?  Inget reverb alls? Ska introt bara vara 4 takter? Ja, du fattar – även om något låter grymt så måste du som producent titta på det som en helhet och avgöra om det verkligen är rätt för just den här låten.

 2. Välj vad som är viktigt

  Många producenter gör misstaget att lägga på och spela in nya ljud/instrument tills prodden är helt överfull. Less is more! Jämför med en fotograf som ska ta en bild – ju mer som ska finnas med i bilden, desto längre bort från objektet måste fotografen gå. Men då försvinner också detaljer som kanske är avgörande för porträttet som ögon. Låt de element som bär låten verkligen vara det som hörs. 15 feta melodislingor som spelar samtidigt blir liksom inte 15 gånger bättre.
  emoji-guntohead
  Som producent måste man ibland (eller ofta) välja bort allt från hela delar av en låt till favoritljudet, trots att man verkligen tycker om dem eller för att man hade bra mode när man kom på just den iden. Var beredd på att behöva kill your darlings då och då.

 3. Tänk koncept

  Prova att bestämma dig innan du påbörjar en prodd, vart vill du att produktionen ska? Kan vara allt från att föreställa sig ett scenario på en festival, till att försöka kopiera en referenslåt från Youtube, eller bara uppnå en viss känsla. Ju tydligare målbild du har desto lättare kommer det gå att komma dit! Det är jätteroligt att bara låta kreativiteten flöda fritt, men oftast mår kreativiteten som bäst när den får lite ramar.

 4. Instrumentera

  När en låt ska spelas in, testa att låta helt andra instrument spela komp och melodier än du hade tänkt först, ersätt pianot med en samplad gitarr. Spela trummor på kakburkar osv. En annan viktig del av instrumentering om du använder syntar, är att många presets i syntar är gjorde för att låta superfeta på egen hand. Bygger du en låt med flera såna presets är risken stor att det blir ganska muggigt och otydligt. Så tänk på att du eventuellt måste ta en EQ och skära bort tex låga basfrekvenser från en syntpad, eftersom de annars kan krocka med basen.

 5. Samarbeta

  Ta in någon du litar på i projektet och det kommer hända grejer! Att tvingas motivera vad man vill ha, och sen försöka göra det tillsammans, gör att de flesta idéer utmanas och blir bättre. Ta in olika människor i olika steg i processen, the more the marrier!

 6. Testa nya grejer

  Även om du har det perfekta gitarrsoundet, eller har en gammal favoritsynt du alltid använder, så testa att göra något på ett helt annat sätt. Kör synten genom gitarrpedalen, spela in fotsteg som dubbar kicken, be grannen sjunga in på mobilen! Många gånger kommer de bästa idéerna ur slumpen, och genom att tvinga sig själv att göra på nya sätt så ökar chanserna slumpen kommer just idag!

 7. Komprimera mera!

  la2a_front_hq
  Det absolut viktigaste verktyget en producent har när allt ska spelas in och mixas, är kompressorn. Lär dig så mycket du kan om den, och testa dig fram bland alla olika kompressorer. Kompressionen är för de flesta moderna genrer en ordentlig del av soundet.

 8. Lyssna på musik

  Inget är så viktigt för en låtskrivare/producent som att lyssna på annan musik. Det är som att fylla på hjärnan med nytt råmaterial som du sen kan forma till en egen ide. Analysera hur det är gjort, vilka instrument som används, vilken form har låten, vad är det för melodispråk och hur låter ackordföljden? Tryter inspirationen någon gång, så testa att spela in ackorden från en låt du gillar själv, och kasta om dem, blanda med andra ackord, andra tempon osv. Be folk göra spellistor till dig med musik du inte hört förut 🙂

 9. Vet om när det är dags att sluta, men sluta inte för tidigt!

  Ibland håller inte en idé, och då finns det ingen anledning att forsätta jobba på den. Allt man gör kan inte bli bra, och byrålådorna hos världens bästa producenter är fulla med dåliga halvfärdiga idéer. Känn efter, kommer den här låten/produktionen kunna bli riktigt bra?Om svaret är ”jo det blir väl ok” – börja på nåt nytt istället! MEN, tvärtemot detta, ibland känns det svårt för att inget verkar landa rätt trots att man kämpar och kämpar. Ge inte upp för lätt, ibland krävs det en tids strävt motstånd för att det ska kunna komma en förlösande vind av genialitet.

 10. Gör något helt annat

  Kolla på film, drick en öl, läs en bok, gå ut och gå, ring en kompis, sätt dig på balkongen, ta en macka, åk på semester. När du utsätter dig för nya intryck så fyller du hjärnan med referenser, som du sen kan dra nytta av när du sitter och skriver/producerar.

 11. BONUS: Ha roligt

  mindblown-parksrec
  Det är orimligt och inte ens önskvärt att sitta och skratta sig rakt igenom en produktion, men att ha roligt när man jobbar är superviktigt. Lek är en av förutsättningarna för musik, så dra fram all lekfullhet du har och go bananas!

 

Det var 10 viktiga knep för att bli en bättre producent! Håller du inte med, och har andra knep? Skriv en kommentar här under! Klicka gärna också på Rekommendera på Facebook! 😉