Throwback: Datorer och musik (1985)

16 november, 2016

I den här brittiska dokumentären från mitten av 1980-talet om datorer, samplers och syntarnas inflytande i musikvärlden. Allt från intervjuer med legendaren Robert ”Bob” Moog och författaren Ray Hammond till genomgång av hur man samplade och snodde trumljud mellan studios och inspelningar. Bland annat yttras en kul mening ”..who I think has got a real future..” om David Bowie 🙂

Dokumentären berättar också om konflikten som följde syntarnas entré i musikbranschen där brittiska motsvarigheten till Musikerförbundet ansåg att syntarna förstörde för live-musiker eftersom de tog deras jobb. Som parentes kan nämnas att i Sverige kallades detta ”Dansbandsdöden” men rörde mer den nya DJ-rollen inom disco (bonusklipp).  I den här dokumentären hänvisas till Barry Manilows konsertturné där han valde bort att turnera med en symfoniorkester och istället anlitade tre amerikanska keyboardister.

De nuddar också kort vid det faktum att det från och med nånstans runt mitten på 80-talet började bli möjligt att göra musik hemma och därmed födelsen av så kallade bedroom producers.

Legendariska enheter vi bland andra får se i filmen: Linn drumProphet-5Fairlight sampler, Yamaha DX7 med flera.