Propellerheads Reason får stöd för VST

28 april, 2017

Den funktionen som Reason-användare mest bett Propellerheads om genom åren är att kunna använda externa syntar och plugins i form av VST-pluggar. Svaret har hittills varit den egna pluginbutiken ”Rack extensions” där externa utvecklare kan sälja sina plugins, men även om flera etablerade plugintillverkare som tex Softube, Korg och Rob Papen gick med, så fattades fortfarande möjligheten till att använda tex Soundtoys, Waves, Fabfilter och alla andra plugins som mer eller mindra blivit standard i andra DAWs.

Och så kom beskedet – från och med uppdateringen Reason 9.5, som redan finns att köra som beta och som släpps officiellt den 29 maj, så kommer Reason att ha nya rackmoduler som kan hosta VST-plugins – både effekter och syntar! Reason går nu från att vara lite av en nisch-DAW till att bli fullvärdig och konkurrera med kanske framförallt FL Studio och Ableton men också Cubase, Logic och Studio One.

Mycket spännande att se hur detta utvecklar sig, och man kan bara spekulera i varför det tog sådan tid innan den funktionen äntligen adderades, redan när Reason 3 var ute så var det en högt önskad funktion på forumen.

Se lanseringsvideon här under, där de bland annat visar hur XFer Records synt Serum används i nya Reason: