Spotify öppnar för artister att själva få sin musik till spellistor

20 juli, 2018

Äntligen har Spotify gjort vad alla independent-artister längtat efter! Från och med idag så kan artister genom att gå in på sin Spotify for artists välja en kommande release (måste vara uppladdad i god tid innan släppet) som de vill att Spotifys redaktörer ska lyssna på och se om den passar i någon av deras egna spellistor. Det här är första gången som mindre artister och skivbolag har möjlighet att på liknande sätt som major-bolagen få pitcha sin musik till Spotify inför en release.

Välj låt och skicka in

Processen att skicka in en låt är superenkel:

  • Ladda upp en release genom valfri tjänst – ditt skivbolag, aggregatorer som Amuse, Spinnup eller Distrokid
  • Sätt ett releasedatum som ligger några veckor framåt i tiden.
  • När låten laddats upp till Spotify så kommer du nu se den i ditt Artists-konto som en ”Upcoming release”, och där kan du välja att skicka in den, Du kan bara välja en låt, inte en hel EP/album.
  • Därefter får du fylla i ett antal fält som tex genre, vilka musikkulturer låten hör hemma i, vilka instrument som använts och vilket/vilka språk som det sjungs på (se skärmdump nedan).
  • Sist får du se en sammanställning över all data som Spotify har om dig, både den du fyllt i själv samt den de har från tidigare releaser, här kan du också skriva en kort beskrivning om låten till Spotifys redaktörer, och sen är det bara att skicka in!

Det ska bli mycket spännande att se hur detta fungerar i praktiken och vi lär få anledning att prata om detta i podden framöver. Har du använt den här tjänsten – skriv gärna till oss och berätta, vi vill sjukt gärna veta vad du tyckte, hur det gick osv!

Så här ser nya tjänsten ut:

Bonus-info: För att en låt ska kunna hamna på release radar, så måste den vara uppladdad senast en vecka innan release (ju tidigare ute man är desto bättre kan vi anta!).