Backlash för Spotify från Secret Genius-låtskrivare: ”vi känner oss utnyttjade”

10 april, 2019

Spotify lanserade 2017 Secret Genius Awards som ett sätt att lyfta fram de låtskrivare och producenter som står bakom musiken som streamas mest i deras tjänst. Sedan dess har de bjudit in och hypat upp ett flertal internationellt stora låtskrivare, bjudit in till föreläsningar och byggt en stor musikstudio i Stockholm.

Låtskrivarorganisationerna vann tidigare stort i år när Amerikanska Copyright Royalty Board (CRB) fastslog att royalty-utbetalningar från online-streaming till upphovsmän måste öka, och bestämde att den skulle höjas med 44% i USA, den enskilt största ökningen av ersättning för låtskrivare och upphovsmän på nära 100 år.

I sviterna av detta har Spotify, Amazon, Google, Tidal och flera andra stora streamingtjänster valt att överklaga beslutet och hävdar att det är både felgrundat i sak och utförande. Apple Music står ut som den enda stora tjänsten som valt att acceptera höjningen utan protester.

Idag valde ett flertal av de många låtskrivare inom Secret Genius att i ett gemensamt öppet brev be Spotify tänka om, och skriver att de känner sig utnyttjade av tjänsten, (fritt översatt) ”ni är den enda tjänsten som fått oss att känna att vi gemensamt bygger en modern musikbransch”. Brevet avslutas med underskriften ”Not so secret geniuses” och är undertecknat av ett stort antal låtskrivare, däribland svenska Ludwig Göransson.

På Instagram sprids nu texten under bland annat hashtaggarna #supportsongwriters och #musicarmy.

Läs vidare

Läs brevet från låtskrivarna i sin helhet på billboard.com. Och här kan du läsa Spotify’s egna ord om resonemanget bakom överklagandet.