Soundcloud begränsar gratiskonton

2 december, 2019

Soundcloud skickade nyligen ut mail till alla sina kunder där de stoltserar med ”Bringing lossless HD storage and downloads to all”. En positiv utveckling av online-streaming där vi användare numera även på Soundcloud kan lyssna på (och ladda upp) musik i lossless-kvalitet på hemsida och i appar. Något vi ju tagit upp i podden vid ett flertal tillfällen, det framgår tyvärr ingen teknisk info i utskicket om vilket filformat de tänker använda sig av och om det lanseras för alla plattformar samtidigt.

Men, vad som kanske inte kommer landa fullt lika positivt är de nya begränsningarna för gratiskonton. Fram tills nu har de haft begränsningen 3 timmar innehåll per konto. Den begränsningen kvartstår men från och med den 9 december så får dessa tre timmar fördelas på endast 15 låtar. Därefter återstår att uppgradera till en Pro-plan för €11/mån. Detta har lett till hård kritik i sociala medier från vad som får förmodas vara en uppsjö gratisanvändare.

I vår bransch där det ju blivit mer eller mindre standard att skicka runt skyddade Soundcloud-playlists så kan detta få en av två effekter – antingen att vi ser betydlig fler konton med den lilla Pro-stjärnan bredvid användarnamnet, eller att vi börjar se länkar till andra liknande tjänster.

Förändringen i villkoren skickades som sagt ut idag, och börjar gälla redan den 9 december. Värt att notera är att befintliga uppladdningar inte omfattas av begränsningarna, så om du har fler än 15 spår uppladdade på ditt Soundcloud-konto så kommer ingen av dem raderas – men du kommer inte kunna ladda upp nytt material utan att uppgradera.