Streama direkt från DAWen och samarbeta över nätet

19 mars, 2020

Så här i tider när nästan hela världen sitter i karantän på ett eller annat sätt, så finns det ändå små ljusglimtar. I alla fall jag har länge letat efter smidiga sätt att kunna streama direkt ur min DAW över nätet med hög kvalitet och rimlig latency. Hittills har jag kört på Nicecast men den lösningen är faktiskt utdaterad nu.

Audiomovers är ett relativt nystartat bolag som drivs av flera utvecklare från bland annat Waves, Avid och Samsung. De har släppt en plugin som heter ListenTo som gör faktiskt exakt det jag letat efter. Sätt pluginen på mastern, en buss eller direkt på en kanal. Sen kan du skicka iväg ljudet live i upp till 24 bitar PCM. Kopiera länken och sen kan vem som helst lyssna i sin webbläsare, eller ta emot signalen direkt i sin DAW med deras plugin. Pluginen finns som AU/AAX/VST för både macOS och Windows, och för den som ska lyssna räcker det alltså med att ha en webbläsare på dator eller i mobil. Med andra ord funkar den även för mottagare som inte är så pepp på teknik hehe.

Har testat det här nu ordentligt och det fungerar sjukt smidigt, jag körde 320kbit stereo med 0.1 sekund latency utan problem. Kan verkligen rekommendera att testa! De bjuder på en demovecka gratis, därefter kostar pluggen 10 dollar i månaden. För mer info, se Audiomovers hemsida.

Disclaimer: vi har inget alls att göra med Audiomovers, utan blev bara glad att hitta en så välfungerande plugin som löser ett av problemen med att jobba ihop på distans.

Skrivet av: Joakim