Nya Logic Pro X 10.5

12 maj, 2020

En helt ny version av Logic Pro X släpptes idag, närmare bestämt version 10.5. Och det är rätt stora förändringar Apple bjuder på den här gången. Utöver ett antal nya pluggar och arbetssätt så innehåller uppdateringen också en rad buggfixar och småfix, samt lite oväntat original-sessionen från Billie Eilish låt Ocean Eyes för den som vill spana in hur den är gjord.

Här under hittar du en liten överblick och en typ första intrycket-recension av det som är nytt från vår Logic-nörd Jocke.

Live Loops

Live-loops är i princip en tolkning av hur Ableton hanterar clips. Det är celler med loopar som ligger utplacerade på en grid och kan triggas enskilt eller i grupp – precis som i Ableton. Har du en iOS-enhet kan man också köra den som remote och trigga klipp och effekter därifrån. Varje kanal kan ha klipp som ligger som en Live-loop eller på timelinen, och man väljer enkelt om kanalen ska spela från timeline eller klippet. Det är också enkelt att dra en liveloop ut till timelinen när ett projekt ska börja arras upp. Eller tvärtom, att dra en midi-region till en live-loop. Känns lite ovant, men Live Loops här har en verkligt stark potential att bli en del av ett helt nytt workflow tycker jag.

Sampler & Quick Sampler

Den 20 år gamla samplern ESX24 som överlevt varenda Logic-uppgradering sedan långt innan Apple köpte Logic från Emagic är slutligen borta. Nu har det som vi alla visste skulle hända hänt – Apple har gjort om sin huvudsampler från grunden och dessutom till två versioner.

Sampler heter den ena och får nog betraktas som fortsättningen på ESX24. Den har som man kan vänta sig alla funktioner en modern sampler bör ha. Extra roligt är att att den nu automatiskt kan sampla ett externt MIDI-instrument. Stöd för Flex finns inbyggt och därför kan den någorlunda stretcha en sampling över tangenterna. Möjligen känns själva utseendet lite som en iPad-app vilket för mig känns lite fult. Men man brukar ju vänja sig vid sånt, och så även den här gången antar jag. Sist men inte minst är Sampler fullt bakåtkompatibel med alla ens gamla ESX24 presets och banker.

Quick Sampler heter den andra halvan och där är det enkelt att antingen med en ljudfil eller live med input spela in/mappa upp en sampling över tangenterna. Den är också lite ”smart” i att den hittar tonarten i samplingen och letar fram optimala loop-punkter. Den kan också slicea upp filer för tex voxchops, eller plocka ut separata slag ur en trumloop osv.

Drum Machine Designer

Vid första anblick ser det både roligt och lite ovant ut för mig som jobbar i Logic mer än heltid. Pluggen som sådan funkar ungefär som en blandning av ett multi-out instrument och en summing track stack. Som namnet antyder är det alltså en trumplugg som till utseende liknar Native Instruments Battery och Abletons Drum Rack. Men utöver att kunna drag-n-droppa in egna eller medföljande samplingar kan du också köra en instrumentplugg för varje specifik pad. Så tex en kick kan vara en sampling (blir automatiskt en Quick Sampler), och en virvel kan vara Serum eller liknande. Varje pad får alltså en egen instrumentplugg med tillhörande kanalstripp. På så sätt går det enkelt att processa den specifika paden med EQ, reverb, kompressor osv. Allt summeras sedan ihop till DMD huvudkanalen.

Step Sequencer

Helt nytt i den här versionen är en ny typ av region – sedan tidigare fanns ju midi-, audio, och tomma regioner. Men nu finns också nya Pattern Region. Där hittar vi en step sequencer editor där det enkelt går att programmera upp ett beat i steps. Det finns också ett gäng undernivåer per step med förväntade funktioner som timing, velocity osv. Där finns också ”chance” som anger hur sannolikt det är att ett step triggas. Kul med lite random-funktioner vilket kanske inte varit Logics paradgren direkt.

Drum synth

En ny plugin som dykt upp är också Drum Synth – en förbluffande bra plugg som är precis vad namnet antyder – en enkel och tydlig trumsynt. Har man sett/använt Kick 2 från Sonic Academy så känner man igen sig. Enkelt och faktiskt rätt roligt att skruva fram ett trumljud. Finns bland annat kicks, snares, claps och toms i olika modvänliga presets.

Vill du så finns det mer att läsa om uppdateringen på Apples hemsida. Logic Pro X 10.5 kostar som vanligt 2 395 kr, men är man en befintlig användare är uppdateringen gratis.