Apple lämnar Intel

23 juni, 2020

Vad som spekulerats om senaste året visade sig vara sant. Apple avslöjade till slut att de utvecklat helt egna ARM-processorer under en två-årsperiod kommer de fasa ut Intels processorer i sina datorer till förmån för vad de kallar för Apple Silicon.

Ännu har inga konkreta specifikationer släppts för de nya chipsen, men först ut med nya processorer kommer vara en 13-tums Macbook Pro och en 27-tums Imac. Enligt Apple jobbar de tillsammans med både Adobe och Microsoft så deras respektive mjukvara ska vara redo inför släppet. Det gamla varumärket Rosetta kommer också i en version 2 (version 1 hanterade övergången från IBM till Intel-processorer), och de flesta Intel-programmerade applikationer ska kunna köras även under nya ARM-processorn. Dock med mindre effektivitet men för de flesta vanliga program ska det fungera relativt smärtfritt.

Vad det här innebär för oss som kör musikprogram och tredjeparts-plugins som en avgörande del i vår vardag återstår att se. Apple kommer med hög sannolikhet släppa alla sina egna program Logic Pro X och Final Cut Pro X för ARM-plattformen, men om AU, VST och AXX-plugins behöver skrivas om av utvecklarna så kan det här bli en smärtsam process. Det här lär vi återkomma till framöver. Utvecklar-kitet släpptes igår så mjukvaruföretagen kommer antagligen komma med egna pressreleaser vartefter de hunnit undersöka situationen närmare.